Pages

Jan 26, 2012

Bila Jalan Jordang ;)

Salam .

 Maafkan ya . lama gila tak conteng dekat blog yang tak berapa nak cantik ni , bukan malas, terlupa password . Tu lah buat lagi password panjang2 T_T. Tiba2 hari ni bila bukak blog , boleh pulak. Alhamdulillah .

   Masuk hari ni, dah 4 bulan dekat bumi yang penuh barakah ni, Jordan . Semalam baru habis pusing satu Jordan @ Jaulah Jordan . Bestt ! Boleh kenal orang yang berlainan takhasus ( course ) . Diorang kebanyakkannya belajar agama . Fuh . First impression dekat diorang , baik2 belaka , mesti tak berapa nak masuk ni.Rupanya ada je yang sekepala.

  Tahulah sikit2 pasal sejarah islam dekat Jordan ni. Untuk yang minat nak kenal  sejarah islam dengan lebih dekat dengan makam para sahabat nabi, Petra, Jerash, Laut Mati etc . Please come here , banyak boleh anda tahu . okep ayat skema ^_^ Cuba kalau datang sekadar nak ambik gambaq, kuranglah ibrah( pengajaran) yang kita dapat . Aku kata kat diri aku sendiri . T_T Banyak je tempat shoping kat sini, yang boleh buat si kaki shoping gila , dari Mall untuk orang kaya-kaya sampai la ke China Town ( jual barang cina, orang cina yang jual , sangat murah . terexcited.. )

  Untuk entry ni nak cerita pasal Laut Mati atau lebih dikenali Dead Sea oleh omputih . Aku cerita yang ringkas je la. Aku tahu korang mesti malas nak baca panjang-panjangkan , hehe . Laut Mati ni depannya Israel, kagum aku bila teropong Israel . Chantik, hasil ambik tanah Palestin . moga satu hari nanti pemimpin-pemimpinnya pulak berperangai chantik, inshaallah . Sebenarnya Laut Mati ni tasik tapi panjang ...sepanjang jalan tu boleh nampak Laut Mati . Tempat yang paling rendah dekat dunia ni Laut Mati lah which is 418 m bawah aras laut dan paling masinnnnnnnnn di dunia . Kalau tak silap 8 kali masin dari laut biasa . Memang masin sampai kat tepi-tepi pantai tu... banyak ketul-ketul garam yang cantik, kuasa Allah... subhanallah . Takde hidupan , burung pun takut nak lalu....


  Dipercayai boleh ubatkan sakit kulit . Mungkin betul kalau di izinkan Allah... Kisah dekat sini ialah Kaum Nabi Luth r.a yang enggan beriman kepada Allah.. dan mengamalkan homoseksual . Setelah dakwah dan usaha baginda tidak berhasil, maka berdoalah Nabi Luth a.s supaya ditimpakan bencana terhadap kaumnya yang sudah melampaui batas.

Maka Allah mengutuskan malaikat untuk membalikkan bumi Sodom sekaligus menghancurkan seluruh kaumnya.
Firman Allah di dalam Surah Hud ayat 82 :
2. Maka apabila datang (Masa perlaksanaan) perintah kami, Kami jadikan negeri kaum Lut itu diterbalikkan (tertimbus Segala Yang ada di muka buminya) dan Kami menghujaninya Dengan batu-batu dari tanah Yang dibakar, menimpanya bertalu-talu.
Ni secara simple nye lah, yang aku dapat masa jaulah . Yang lebih mendalam baca sini atau boleh tanya pak cik google yang baik hati ;) kadang-kadang dengan tahu kisah-kisah macam ni buat diri rasa lebih dekat dengan Sang Pencipta... Inshaallah entry lain, banyak gambaq sikit, tak dan nak upload :p

Thanks baca, bububye !

2 comments: